Primjerak Vitezovićeva djela "Oživljena Hrvatska" iz ostavštine grofa L. F. Marsiglija - Blažević, Zrinka (Array, 1999)
Historiografski opus Pavla Rittera Vitezovića zbog svojih dalekosežnih utjecaja na modernu hrvatsku političku misao iziskuje cjelovitu analizu i prevrednovanje sukladno postulatima moderne historijske znanosti. Prvi je korak u tom pravcu učinjen objavljivanjem dvaju kritičkih izdanja prijevoda Vitezovićeva programatskog spisa Croatia rediviva. Međutim, u ostavštini grofa L. F. Marsiglija u Bologni čuva se primjerak "Oživljene Hrvatske" koji do danas nije znanstveno obrađen. On se razlikuje od dva primjerka sačuvana u Zagrebu po dodatku od 26 stranica gdje je opisano rodoslovlje te prikazani grbovi i genealoška stabla plemićkih obitelji Makar, Vojnović i de Molli. Bolonjski je primjerak vrlo vjerojatno isti onaj za koji se zna da ga je Vitezović darovao grofu Marsigliju, pa su uvrštene genealogije bile namijenjene upravo tom čitatelju. Analiza formalnih i sadržajnih karakteristika triju genealogija otkriva značajan utjecaj genealogija iz trećeg dijela Orbinijeva Kraljevstva Slavena na koncepciju bolonjskog dodatka. U cjelini gledano, primjerak Oživljene Hrvatske iz ostavštine grofa Marsiglija značajan je doprinos poznavanju ne samo Vitezovićeva spisateljskog i izdavačkog rada, nego i povijesti genealogije i heraldike u Hrvata.