Duljina izgovornoga prolaza i ugoda glasa - Varošanec-Škarić, Gordana (Array, 1999)
Željelo se ispitati koliki je utjecaj duljine izgovornoga prolaza na procjenu ugode glasa, prvenstveno razlikuju li se glasovi profesionalci i neprofesionalci prema toj fizičkoj osobini. Drugo, htio se utvrditi odnos između duljine prolaza i subjektivne procjene jakosti glasa i opsega njegova izvora (prostiranja). Utvrđeno je da postoji značajna veza između duljine izgovornog prolaza i ugode glasa, jakosti i prostiranja. Rezultati pokazuju da ugodni muški glasovi imaju značajno dulji vokalni trakt izmjereno iz frekvencije F4 (20,36 cm) i iz uprosječenih vrijednosti iz F4 i viših formanata (19,1 cm) od neugodnih glasova (18,69 i 18,02 cm) i od prosječno ugodnih glasova (18,98 i 18,11 cm) te da ženski ugodni glasovi imaju značajno dulji vokalni trakt (17,52 cm) od neugodnih (16,61 cm). Skupina glumaca ima značajno dulji vokalni trakt (19,89 i 18,76 cm) od novinara i neprofesionalaca (18,58 i 17,82 cm), a glumice imaju značajno dulji vokalni trakt mjereno iz F4 (17,92 cm) od neprofesionalki (17,0 cm). Može se zaključiti da se glumci primaju na studij i zbog fizičke predispozicije duljih izgovornih prolaza.