Neznani srednjovjekovni grad na gori Ivanščici - Filipec, Krešimir (2000)
Vršena su arhitektonska snimanja i manja arheološka istraživanja na dosada neznanom srednjovjekovnom gradu na Ivanščici. Grad je smješten na vrlo dobroj poziciji s koje se nadzire jedan od prijelaza preko Ivanščice, kao i posjedi koji se steru prema jugu, sve do rijeke Krapine. Grad koji bi nosio ime Židovina, kako ga danas nazivaju mještani, nije spomenut ni u jednom povijesnom izvoru. Uz dijelove arhitekture, na samome lokalitetu pronađena je i kasnosrednjovjekovna keramika i pećnjaci koji nam pomažu preciznijoj dataciji samog lokaliteta.
Projekt MZOS
HRV