O karolinškim i bizantskim utjecajima u starohrvatskoj arhitekturi Trpimirova doba - Jarak, Mirja (1998)
U članku se detaljno raspravlja o dataciji dvaju izrazitih tipova predromaničke arhitekture. Prvi tip predstavljaju crkva s westwerkom i tri apside, a drugi šesterolisni centralni oblici. Na temelju podataka iz literature, utvrđuju se istovremenost pojave prvih ostvarenja i jednog i drugog tipa na tlu hrvatske države. Prve građevine obaju tipova pojavljuju se oko sredine 9. st., u doba kneza Trpimira.
Projekt MZOS
HRV