Tri atributivna problema iz talijanske zbirke Strossmayerove galerije HAZU - Majstor tonda iz Greenvillea, Palmezano, Giordano - Cvetnić, Sanja (Array, 1999)
Otkada je Majstor tonda iz Greenvillea utvrđen kao zasebna umjetnička osoba 1962. godine, slika ťBogorodica s IsusomŤ u Strossmayerovoj galeriji, u inventarima i katalozima pripisana Eusebiju da San Giorgiu, pojavljuje se u inozemnoj literaturi kao dio njegova opusa. Usporedbom s djelima u Greenvilleu, Frankfurtu, Veneciji, naša se slika potvrđuje vezanom uz opus ovoga anonimnoga toskanskog majstora, sljedbenika Perugina s kraja quattrocenta i početka cinquecenta. Od dva djela koja se u inventarima Strossmayerove galerije navode kao djela slikara Marca Palmezzana iz Forlia, slika ťKrist nosi križŤ u stalnom postavu signirana je i datirana 1525. godine te pripada u vrhunske Palmezzanove inačice često ponavljane teme. Drugo, neobjavljeno djelo iz depoa galerij, ťKrist križonoša s Nikodemom i Josipom ArimatejcemŤ, njogo je kasnija, sedamnaestostoljetna kopija venecijanske slike, signirane i datirane također 1525. godine, koju čuva Museo Correr u Veneciji. Za sliku ťOtmica DejanireŤ iz Strossmayerove galerije, koja je tematski bila određena kao ťOtmica ProzerpineŤ, a autorski kao djelo Caraccijeve škole, prepoznajemo pripadnost različitom krugu, jer se usporedbom s istoimenom firentinskom slikom napuljskoga slikara Luke Giordana otkriva kao njena kopija.