Percepcija društva i okoliša: desetljeće poslije. Nekoliko usporednih pokazatelja istraživanja 1986. i 1998. - Cifrić, Ivan (Array, 1999)
U članku se uspoređuju rezultati istraživanja iz 1986 (N je 521) i 1998 (N je 577) provedenih na uzorcima studenata i srednjoškolaca u pet područja: obrazovno, medicinsko, strojarskko, tehnološko, agronomsko, tj. u pet fakulteta i njima srodnih srednjih škola u Zagrebu. Autor istražuje je li s promjenom tipa društva došlo do promjene mišljenja mladih. Uspoređuju se odgovori zajedničkih pitanja u oba istraživanja. U prvom dijelu rada navode se naka obilježja promjena u svijetu proteklog desetljeća, uključujući i traganja za novim vizijama svijeta. Posebice se ističu tranzicijske promjene u Hrvatskoj (u odnosu na stanje prije 1990): promjene političkog sustava, institucionalna ograniziranost u zaštiti okoliša, promjene sustava vrednota. U drugom dijelu su usporedbe rezultata istraživanja o interesu u zaštiti okoliša, percepciji idealnog društva, zagađenosti, ekološko-razvojnim pitanjima, akutnim problemima u zaštiti okoliša, ulozi različitih aktera u zaštiti okoliša itd. Rezultati pokazuju da se ne razlikuju percepcije ispitanika većine ispitivanim problema u oba istraživanja. Mladi preferiraju društvo koje smanjuje ekološki rizik i štedi prirodne resurse. Autor zaključuje da se usprkos promjenama u hrvatskom društvu, u ekološkoj svijesti mladih nisu dogodile radikalne promjene. Promjene se odnose na nekoliko praktičnih problema: prednost imaju društvene promjene i radna mjesta; aktualni su zagađenje zraka, smeće i smanjenje obradivih površina.