Perspektive modernog društva - Cifrić, Ivan (Array, 1999)
Postavljajući pitanje je li budućnost predprogramirana, autor analizira neke promjene modernog društva u kontekstu globalizacije i ekološke krize na prijelazu u 21. stoljeće. u modernom društvu događaju se promjene vrednota, proces individualizacije, nestajanje srednjih slojeva, a pod utjecajem tehnologije smanjenje radnih mjesta. Sve to utječe na kritiku mita slobodnog tržišta i promjene socijalne strukture modernog društva. Ekonomsku paradigmu 20. stoljeća zamjenjuje ekološka paradigma 21. stoljeća koja pruža nadu u ostvarivanje održivog razvoja. Scenariji održivog razvoja pretpostavljaju radikalno smanjenje potrošnje energije (Nova Zemlja 21), iskorištavanje resursa i povećanje učinkovitosti (Faktor 10) - dematerijaliziranje privrede. Tendencije oblikovanja svjetskog društva potiču izradu scenarija budućnosti. Za društvo 21. stoljeća potrebna je promjena vrednota i angažman NGO. Zato su zanimljiva Beckova razmišljanja o nastanku društva građana. U raznolikosti diskursa o socijalnim i ekološkim scenarijima i nepostojanja zadovoljavajućeg odgovora o budućnosti, autor ističe da je dogledna budućnost možda predprogramirana.