Ekozofija - zaboravljena mudrost Zemlje - Cifrić, Ivan (Array, 2000)
Socijalnoekološka kriza promišlja se u znanstvenim disciplinama (prirodnim, društvenim i humanističkim) ili područjima čovjekova praktičnog djelovanja (kao što su ekonomija, energetika, tehnnika itd.), ali i na originalan način u ekozofiji kao ekološkom pristupu. Taj pristup ističe da nesposobnost ovladavanja suvremenom ekološkom krizom proizlazi iz dosadašnjega pogrešnog čovjekova odnosa prema svijetu kao podijeljenom, a ne cjelovitom svijetu. Zato teži preobrazbi svijeta kroz radikalnu preobrazbu čovjekove svijesti. U ekozofiji je misao teologije, filozofije, suvremene racionalnosti i mistike sjedinjena u novom odnosu prema Zemlji. Time se ekozofski pristup uključuje u teorijski diskurs o suvremenomu socijalnoekološkom stanju i svjetskom etosu, ne zanemarujući praktične postupke pojedinca i čovječanstva. Kao primjeri navedeni su A. Naess i R. Panikkar.