Temeljni leksik i dubinska genetska srodnost - Matasović, Ranko (Array, 1998)
U ovom radu rspravlja se o jednoj novoj metodi istraživanja moguće dubinske srodnosti jezika, na primjeru tzv. "nostratičkih jezika", a osobito indoeuropskih, uralskih i kartvelskih jezika. Statistička analiza glasovnih podudarnosti suglasnika u rekonstruiranom "temeljnom leksiku" indoeuropskoga, uralskoga i kartvelskoga pokazuje da se distribucija vjerojatnosti tih podudarnosti ne razlikuje bitno od slučajne distribucije.