Utjecaj rasporeda čestica na faktorsku strukturu i skalne rezultate Goldbegovih markera: Prilog međukulturalnoj validaciji Velepetorog modela ličnosti - Mlačić, Boris; Knezović, Zvonimir (2000)
U radu se opisuju metodološka i kulturalna pitanja vezana za uporabu etičke strategije unutar leksičkog pristupa u psihologiji ličnosti. Specifično, u radu se opisuju rezultati ispitivanja utjecaja rasporeda čestica na faktorsku strukturu i skalne rezultate Goldbergovih bipolarnih markera za mjerenje Velepetorog modela ličnosti u Hrvatskoj. Faktorske i skalne analize Goldbergovih markera potvrdile su superionost transparentnog rasporeda u odnosu na netransparentni raspored u smislu boljeg generiranja ciljane faktorske strukture, većom konvergentnom valjanosti, većom pouzdanosti skala i većom unutardimenzionalnom homogenosti skala. Također, transparentni je raspored pokazao veću diskriminativnu valjanost, i nije pokazao izazivanje značano poželjnijih samoprocjena. Svi navedeni rezultati sugeriraju budućim istraživačima lekičkoga pristupa u raznim kulturama i jezicima da pri planiranju svojih istraživanja odaberu transparentni raspored Goldbergovih bipolarnih markera za mjerenje Velepetorog modela ličnosti, bilo da se koriste etičkom ili emičkom strategijom. Transparentni će raspored tih markera dati jednoznačniji odnos uvezenih dimenzija ličnosti sa autohtonim dimenzijama ličnosti iz pojedinog jezika, tj, kulture ili će olakšati usporedbu dominatnih leksičkih dimenzija ličnosti s dimenzijama iz drugih modela.
Projekt MZOS
HRV