Prikaz vladara iz 11. st. u splitskoj krstionici - Fisković, Igor (Array, 1997)
U povodu pobijanja inih stajališta o znamenitome reljefu s likom okrunjenog vladara na prijestolju iz 11. st. u splitskoj krstionici, ovaj tekst donosi opširan pregled mišljenja o spomeniku tijekom više od stotinu godina. Kritički razlistavajući brojne napise o problemu njegova sadržaja ili datacije, kao i neujednačene pretpostavke o izvornom smještaju, upozorava na nepotrebna lutanja u njegovu čitanju. Ujedno otkriva postupni razvoj naše historiografije s mogućom podjelom na tri faze kroz koje se teško otklanjala zatvorenost povijesno-umjetničke struke u provincijalne okvire. Svrha je svega ukazati na labilnost ishoda proučavanja jednog vrhunskog spomeniuka kojem nije razriješena uvjerljiva namjena. Time se zacrtava podloga određivanju njegove svjetovno-političke, a ne sakralne ikonografije, za što se autor teksta cjelovitije zalaže na drugome mjestu slijedom prijedloga za rješenje već iznessenog na Međunarodnom simpoziju o karolinškoj i otonskoj umjetnosti u Motovunu 1996.