Stečaj viđen očima zaposlenih: slučaj jednog hrvatskog poduzeća - Topolčić, Davor (Array, 2000)
Ovo istraživanje jedno je od rijetkih koja nastoje doprinijeti odgovoru na pitanja kako zaposleni percipiraju radnu sredinu nakon stečaja. Rezultati su ukazali na izrazito nezadovoljstvo plaćom i sigurnošću zaposlenja, te nezadovoljavajuće međuljudske odnose u poduzeću. Vrlo je raširen osjećaj nemoći da se svojim trudom doprinese uspjehu poduzeća, a gotovo polovica zaposlenih razmišlja o dobrovoljnom odlasku iz poduzeća. Mišljenja zaposlenika o glavnim uzrocima stečaja koncentriraju se oko dvije točke: s jedne strane apostrofira se nesposobnost starog rukovodećeg kadra koja se odrazila u lošoj poslovnoj politici i lošoj organizaciji rada, a s druge strane, kao uzroci stečaj ističu se privatni interesi, krađe i namještaljke. Mišljenja zaposlenih vezana uz prodaju poduzeća X novom vlasniku vrlo su raznolika i kreću se u rasponu od pozitivne evaluacije novi se vlasnik vidi kao jamac stabilnosti poduzeća (bolji dani i sigurnost zaposlenja), pa do negativne evaluacije prodaja poduzeća vidi se kao realizacija nečijih privatnih interesa.