Paradoksi globalizacije i multipolarni svijet - Galić, Branka (Array, 2000)
Nacionalni determinizam sa svojom teritorijalnom reprezentacijom u okviru nacije-države postao je anakronizam ili barem staromodan u modernom svijetu, jer su se umnožili brojni novi odnosi povezivanja države i društva, dok su središta političke moći postala fragmentirana. Pojavile su se novi problemi i nove dužnosti iza državnih granica, kao što su ekološke, transgenetičke, komunikacijske, tržišne, multikulturalne, ali njihove potpune političke i socijalne implikacije još uvijek su nepoznate. Sudbina demokracije u nacionalnoj državi opterećena je teškoćama u smislu da taj entitet nije više niti ekskluzivan niti nezavisan, pa je nužna potreba ponovnog promišljanja demokratske politike u kontekstu ukrštajućih nacionalnih, regionalnih i globalnih struktura i procesa, te ponovno preispitivanje značenja političke moći, autoriteta i odgovornosti u smislu njihovog odjeljivanja od ekskluzivnog povezivanja s državom-nacijom. Uporna i dugotrajna ustrajnost množenja globalnih ekoloških problema istodobno nameće potrebu reorganizacije ljudskih aktivnosti na takvim temeljima koji će pridonositi sustavnom razvijanju ekološke političke kulture na lokalnoj, nacionalnoj, nadnacionalnoj, te globalnoj razini, uz uvažavanje svih kulturnih raznolikosti i multikulturalizma multipolarnog svijeta s kojima ovakva globalizacija ne bi trebala biti u nesuglasju.