Novi putovi medicinske etike - Čović, Ante (Array, 1997)
Autor ovog članka osvrće se na tematski blok Nova medicinska etika, objavljen u časopisu Društvena istraživanja 23-24 (3-4/1996) i ulazi u širu raspravu o metodološkim i filozofskim aspektima bioetike (koja se također naziva i biomedicinskom etikom, te novom medicinskom etikom). U tom smislu najprije pokušava razjasniti nastanak nove medicinske etike, koja se pojavila iz znanstveno-tehnološkog napretka svojstvenog novoj medicinskoj situaciji. Autor diferencira pozitivne i negativne aspekte bioetike i rekonstruira - imajući u vidu pretpostavke Petera Singera - strukturu bioetičkih metoda. Na temelju uvida da je bioetika nužno supripadna s filozofijom, autor je definira kao specifičnu, relacijsku i poliperspektivnu etiku. Jedan takav pristup formulira se kao alternativa dedukcionističkim koncepcijama koje bioetiku smatraju dijelom primijenjene etike, ali i kao alternativa bioetičkim strujanjima (kazuistika, načela biomedicinske etike itd.) koja ne omogućuju pristup etičkoj i filozofskoj teoriji.