Vulgarum dux Alzeco - Heršak, Emil (Array, 2001)
Tekst predstavlja podrobnosti pomembne za raziskovanje etnične zgodovine srednje in jugovzhodne Evrope v zgodnjem srednjem veku. Razdeljen je na tri teme. V prvi avtor govori o Avarih in Bolgarih, oziroma daje kratek pregled srednjeveških virov o treh eksodusih turško-bolgarskih skupin iz Avarske. Druga tema se nanaša na razpad Velike Bolgarije po smrti njenega vladarja Kubrata ter na usodo in selitve njegovih petih sinov. Kot zadnjo temo avtor obravnava medsebojne odnose Avarov, Bolgarov in Hrvatov. V tem delu teksta so predstavljeni neki splošni podatki o začetku hrvaške etnogeneze, ponujeni pa so tudi komentarji o različnih teorijah o poreklu Hrvatov. Ob tem avtor ne predstavlja samo resnične zgodovinske možnosti v okviru hrvaške etnogeneze, ampak tudi ideološke implikacije, katere so konkurentne teorije o poreklu Hrvatov imele in jih še imajo v artikulaciji hrvaške samozavesti.