Jezične strategije i društvo - Heršak, Emil (Array, 2001)
Tekst raspravlju o nekim parimetrima uporabe i izbora jezika, s obzirom na društvene i razvojne probleme. Nakon uvoda iznose se tri opče postavke o jeziku: 1) svaki jezik može se razviti da bi udovoljio svim potrebama svojih govornika, 2) jezici su po strukturi različiti, 3) jezici nisu samo komunikacijski sustavi. Slijedi opis odnosa izmedu jezika zadanih od rođenja i dodatnih jezika koje pojedinac nauči poslije u životu. U središnjem dijelu članka autor kritički raspravlja o ulozi engleskoga u suvremenom svijetu kao jedinog svjetskog jezika. Bitne su postavke da engleski nije osobito lak jezik, jer je strukturalno opterečen zbog veličine leksika, složenosti frazeologije i nepredvidivosti pravopisa, ali da se uspio uvelike nametnuti svijetu iz nelingvističkih razloga. Odbacuju se teze da je engleski postao etnički, kulturno ili ideološki neutralan. Na kraju teksta, iznose se neke misli o jezičnoj strategiji (politici) u Hrvatskoj. Autor zagovara dvije temeljne smjernice: razvitak mogućih prednosti hrvatskoga jezika i realno ali i uravnoteženo učenje stranih jezika.