Uvodne napomene uz izbor kritika o romanu Mary Shelley : Frankenstain ili Moderni Prometej - Gjurgjan, Ljiljana Ina (2002)
Frankenstein ili moderni Prometej (Frankenstein, or, The Modern Prometheus), jedno je od vrhunskih ostvarenja gotičke literature. Taj novelistički podžanr koji se javlja u drugoj polovici osamnaestog stoljeća potaknut gotičkom arhitekturom, njezinim mračnim i tajnovitim zdanjima, ubrzo će pod perima britanskih spisateljica postati subverzivnim žanrom u kojem će se i ženama omogućiti da barem u mašti prekorače sputane prostore svojega doma i svoje uloge » ; kućnog anđela čuvara« ; .
Projekt MZOS
HRV