Od Komenskog do novih medija - Vizualna sredstva u nastavi stranih jezika - Häusler, Maja (2002)
Prikazuje se primjena vizualnih pomagala u podučavanju stranih jezika u Europi od renesanse do danas. Upotreba slika uvjetovana je mogućnostima proizvodnje kao i svakodobno vladajućim nazorima o optimalnom načinu učenja stranih jezika. U prvim prikazanim primjerima slike se koriste kao nadomjestak za realnost, kao pomoć pri pamćenju i radi motivacije. Detaljnije se prikazuje prvi dosljedno oslikani udžbenik Komenskoga i njegova teorija učenja stranog jezika. Ostvarivanje načela zornosti prati se u metodama 18. i 19. stoljeća, te usporedno s razvojem tehnologija 20. stoljeća sve veća primjena slika i širenje njihovih funkcija za specifične potrebe učenja stranih jezika. U audiovizualnim metodama dosljedna i jednoznačna kombinacija jezika i slike trebala je ostvariti prirodnu situaciju i omogućiti cjelovito učenje jezika. Raznovrsna primjena slika u komunikativnoj didaktici odgovara pragma- i sociolingvistički proširenim ciljevima učenja, te podupire raznolike nastavne postupke. Na kraju se prikazuju mogućnosti koje otvaraju novi mediji.
Projekt MZOS
HRV