Obiteljski odnosi i konzumacija droga na populaciji adolescenata grada Zagreba - Ljubotina, Damir; Galić, Jadranko (2002)
Istraživanje provedeno na reprezentativnom uzorku zagrebačkih srednjoškolaca, te učenika osmih razreda osnovnih škola ukazuje na porast konzumacije sredstava ovisnosti. Više od dvije trećine učenika četvrtih razreda konzumiralo je duhan više puta, a skoro 90 % višestruko je konzumiralo alkohol. Među učenicima četvrtih razreda marihuanu je više puta probalo 32% djevojčica, te 46% dječaka. Karakteristike obiteljskih odnosa pokazale su se kao značajni prediktori učestalosti konzumacije marihuane Bolje slaganje s roditeljima, vrijeme koje posvećuju djeci, kao i odnosi bračnih partnera značajno su povezani s konzumacijom marihuane. Konzumacija duhana i alkohola od strane roditelja, povezana je s ećom vjerojatnošću konzumacije mrihuane od strane adolescenata. Na razini uzorka, relativno najveću vjerojatnost višestruke konzumacije marihuane nalazimo kod adolescenata koji neke aspekte unutarobiteljskih odnosa percipiraju lošim, ali takvih je unutar skupine višestrukih konzumenata marihuane svega jedna trećina. Ostali korisnici marihuane obiteljske odnose ne procjenjuju lošim. Ovaj rezultat ukazuje da opće povećanje učestalosti droge kod mladih uvjetuje regrutiranje gotovo dvije trećine konzumenta iz obitelji u kojima mladi odnose unutar obitelji percipiraju relativno zadovoljavajućim. To ukazuje na značaj drugih, izvanobiteljskih faktora u razvoju ovisničkog ponašanja, ali i potrebu da obitelj omogući bolju zaštitu mladima pri izbjegavanju razvoja ovisničkog ponašanja.
Projekt MZOS
HRV