Uloga pamćenja u čitanju i razumijevanju pisanog teksta - Markovina, Jerko; Tadinac-Babić, Meri (2001)
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi postoji li povezanost radnog i dugoročnog pamćenja kao prediktorskih varijabli sa brzinom čitanja i razumijevanjem teksta kao kriterijskim varijablama. Istraživanje je provedeno na 58 ispitanika koji su rješavali test radnog i dugoročnog pamćenja, zatim čitali zadani tekst i odgovarali na pitanja vezana uz taj tekst. Rezultati su pokazali da ne postoji statistički značajna povezanost radnog i dugoročnog pamćenja s brzinom čitanja, kao ni povezanost radnog pamćenja sa razumijevanjem teksta. Međutim, utvrđena je značajna povezanost ukupne mjere dugoročnog pamćenja sa razumijevanjem teksta, kao i značajna povezanost rezultata na pitanjima tipa dosjećanja s razumijevanjem teksta.
Projekt MZOS
HRV