Prilagodba životu u Zagrebu: usporedba starosjedilaca i doseljenika - Kamenov, Željka, Stiperski, Zoran (Array, 2001)
Rad provjerava pretpostavku da se fizička okolina modificirana sociokultralnim utjecajima doživljava na različit način. Diskriminacijska analiza provedena na podacima prikupljenim opsežnom anketom na starosjediocima (N=381) i doseljenicima (N=367) u gradu Zagrebu pokazala je sljedeće: doseljenici se od starosjedilaca razlikuju prvenstveno u osjecajima vezanim za život u gradu i preferenciji nekih ponašanja, dok nema razlike u svakodnevnim životnim navikama kao ni u doživljaju urbanih izvora stresa.