Zvonici građeni po uzoru na stari zvonik zagrebačke katedrale - Botica, Dubravka (2001)
U radu su obrađena četiri zvonika, župnih crkava u Hrvatskom zagorju: zvonik župne crkve u Krapini, u Zagorskim Selima, u Kraljevcu na Sutli i u Donjoj Stubioci, koji su građeni od kraja 18. do polovine 19. stoljeća. Svi zvonici svojom formom i kupolastom kapom s lanternom oponašaju stari zvonik zagrebačke katedrale, koji je u prvoj polovini 17. st. gradio južnonjemački graditelj Hans Alberthal, a uklonjen je u Bolleovoj obnovi katedrale nakon potresa 1880. godine. U razdoblju kraja 18. i početka 19. stoljeća, nakon crkvenih reformi u doba M. Vrhovca, župnici iniciraju obnovu župnih crkava i zvonika. Biraju kao uzor upravo katedralni zvonik kao najvažniji spomjenik u biskupiji.
Projekt MZOS
HRV