Ekskurs o održivom razvoju - Cifrić, Ivan (Array, 2001)
U članku se problematizira održivi razvoj putem tri teze. Prva je, da je koncept održivog razvoja dio povijesnog kontinuiteta mišljenja modernog društva. Druga se odnosi na neka načelna pitanja problematike održivog razvoja i temeljne proturječnosti između održivosti kao pojma statičnosti i razvoja kao pojma dinamičnosti. Treća teza odnosi se na neka teorijska pitanja o održivom razvoju: pitanje normativnosti koncepta, njegove etičke dimenzije i mogućnosti upravljanja održivim razvojem. Na kraju članka postavlja se pitanje radi li se o konceptu razvoja u novim uvjetima ekološke krize i globalizacije ili o konceptu koji omogućava dugoročniji balans između razvoja i održivosti.