Konfliktne perspektive suvremenog svijeta - Cifrić, Ivan (Array, 2001)
U članku se raspravlja o nekim pretpostavkama osposobljavanja čovjeka (homo sapiensa) za budućnost. Autor polazi od teze o današnjem i budućem konfliktnom svijetu i argumentira zašto je potrebno osposobljavanje za rješavanje konflikata u svijetu. Glede toga iznosi neke teme o osposobljavanju: kontrola okoliša, vizije novog društva, uloga obrazovanja, religijski mir, uvažavanje pathosa, odnos prema povijesnom iskustvu. Kao što priroda oblikuje strukture višeg reda tako su i u društvu potrebne strukture višeg reda kao nove energije. Jedna od njih je civilno društvo. U završnoj misli autor ističe da moderna civilizacija nije prihvatila povijesno iskustvo rata nego ponavlja istu pogrešku, tj. slijedi metodu "pokušaja i pogreške". Slično se može očekivati i u slučaju globalne ekološke katastrofe, jer se ne uvažavaju dosadašnje spoznaje. Sve to upozorava na potrebu preispitivanja uloge logosa, ethosa, pathosa i religija u civilizacijskom osposobljavanju za budućnost.