Obrazac osnutka prvih muzeja u Zagrebu - Vujić, Žarka (Array, 2000)
Autorica je pokušala efektivno primijeniti stavove M. Foucaulta, a koji se tiču povijesti i moći i to pri interpretiranju pojedinih povijesnih muzejskih fenomena u Hrvatskoj. Kritički su vrednovane prethodnice javnih muzeja u našoj zemlji, posebice slučaj Nadbiskupskog muzeja u Splitu koji je bez pune argumentacije predstavljen kao prvi hrvatski muzej. Ideja za osnutak Narodnog muzeja u Zadru viđena je kao regionalni projekt koji su pažljivo nadzirale strane vlasti. Naravno, veći dio priloga posvećen je Narodnom muzeju u Zagrebu, čiji su fondovi ciljano željeli pokazati jedinstveni kulturni i prirodni identitet Hrvatske. Dugo vrijeme osnutka s poteškoćama opisano je na osnovu analize točaka otpora osnutku te moćne kulturne institucije. Kad je napokon ustanovljen, njegovi su se odjeli prostorno i organizacijski razdvojili tako da projekt Narodnog muzeja u Zagrebu nikada nije zaživio u svojoj potpunosti. Sličan je model uočen u osnutku Muzeja za umjetnost i obrt , koji je čak posjedovao funkcionalnu zgradu, no nije započeo s radom na vrijeme. Sličan se scenario odigrao i s Trgovačko-obrtnim muzejem, koji je kasnije postao etnografski. Pokazalo se kako je prekasni osnutak, kao i promjena izvornog koncepta ključ za opisivanje osnutka prvih muzeja u Zagrebu.