Poljska književnost devedesetih: nostalgija i realizam - Blažina, Dalibor (2002)
Polazeći od diskusije o realizmu u suvremenoj književnosti u kojoj se sukobljavaju poljski kritičari i povjesničari književnosti u članku se pokušava dokazati da je navedena diskusija rezultat različitih naslijeđenih opcija - različitih viđenja naravi književnosti i njezinih funkcija u prošlosti. S tog motrišta daje se pregled dominantnih tendencija unutar poljske književnosti nakon Drugog svjetskog rata, posebice simboličkog i etičkog realizma, te se nostalgija koja dominira poljskom književnošću nakon 1989. (a zapravo 1986) godine, koja se doživljava i kao konačni kraj romantičke kulturne paradigme, vidi kao kontrafaktura realizma u njegovim temeljnim postavkama.
Projekt MZOS
HRV