Pročitan jelovnik neandertalaca - Karavanić, Ivor (2001)
U lipnju 2000. godine u prestižnom američkom znanstvenom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences, USA" objavljeni su rezultati analiza stabilnih izotopa iz uzoraka kostiju neandertalaca i faune iz špilje Vindije. Oni pokazuju da je veliku većinu neandertalske prehrane činilo meso koje je većinom moralo biti pribavljeno aktivnim lovom. U članku se na znanstveno-popularan način objašnjava važnost rezultata u kontekstu problema rekonstrukcije prehrane neandertalaca.
HRV