Tapiserije 'Mjeseci s groteskama i arhitektonskim perspektivama' u Riznici zagrebačke katedrale - Cvetnić, Sanja (2001)
U Riznici zagrebačke katedrale čuvaju se tapiserije iz ciklus "Mjeseci s groteskama i arhitektonskim perspektivama", za koje je obnovljen interes zahvaljujući izložbi I Bibiena, una famiglia europea u Bologni, na kojoj su izložene (2000./2001.). Radi se o skupini šest parova mjeseci, od kojih je par Mai-Juin (Svibanj-Lipanj) propao u razornome potresu 1880. godine. Skupina je nastala 1710. godine u radionici Charlesa Mittéa. Nacrte za središnje motive, odnosno iluzionirane niše s arhitektonskim perspektivama vjerojatno je napravio Francesco Galli Bibiena (1659.-1739.), bolonjski umjetnik koji je oženio Charlesovu kžer, Anne Mitté. Ostali motivi okupljeni su tematski tako da označuju razdoblja godine (lov, ptice, voće), a podupiru ih prizori sezonskih radova u polju. Ciklus 'Mjeseci' tkan je za dvor lorrainskih vojvoda. nakon ženidbe François III. od Lorraine budućom caricom Marijom Terezijom, tapiserije stižu prvo u Beč, a potom u zagrebački biskupski dvor. Sigurno su predstavljale dar, možda upravo biskupu Franji III. Thauszyju (1751.-1759.), iza godine 1761., u kojoj je on znatno podupro caricu tijekom Sedmogodišnjega rata. Tapiserije su zacijelo bile izniman ukras novopodignutome biskupskome dvoru koji je Thauszy naslijedio od svoga prethodnika, biskupa Branjuga.
Projekt MZOS
HRV