Sv. Margareta Kortonska, bolonjskoga slikara Felicea Torellija (1667.-1748.), u Franjevačkome samostanu na Kaptolu u Zagrebu - Cvetnić, Sanja (Array, 2002)
U franjevačkome samostanu na Kaptolu u Zagrebu nalazi se slika "Sv. Margareta Kortonska" bolonjskoga slikara Felice Torellija (1667.-1748.). Prisutna u stranoj literaturi od 1939., a zaboravljena u domaćoj povijesti umjetnosti, slika je uz neka oštećenja prispjela do nas, u stanju koje nesumnjivo otkriva značajno djelo prve polovice bolonjskoga "settecenta". Djelo je razmotreno kroz prizmu ikonografskoga značenja, smješteno u tradiciju dramtskih rješenja Ludovica Carraccija, nastavljenu kroz Lorenza Pasinellija i Torellijeva učitelja fiovan Gioseffa Dal Solea, a u tipološkim značajkama oslonjena na uzore ženskih svetica Guida Renija. U kontekstu bolonjske škole Torellijeva "Sv. Margareta Kortonska" uspoređena je i sa djelima suvremenika Giuseppea Marije Crespija, osobito njegovih kromatskih doprinosa bolonjskome "settecentu". Postavljene su hipoteze za njenu dataciju (iz 1728.) i za put dolaska u zagrebačku sredinu - posredstvom Hrvatsko-ugarskoga zavoda u Bologni (1553.-1764.).