Djela ljubljanskoga slikara Ioannesa Eisenhordta na Kaptolu, u Zagrebu - Cvetnić, Sanja (Array, 2000)
Slikar Ioannes Eisenhordt zabilježen je u ahrivskim izvorima u Sloveniji (Ljubljana), ali mu je cjelokupni poznati opus na Kaptolu, u Zagrebu. Izravna arhivska potkrjepa za to grupiranje djela oko Eisenhordtova imena nažalost visi na tankim nitima spomena u oporuci zagrebačkoga biskupa Martina Borkovića i ugovorima za oltar Blažene Djevice Marije u zagrebačkoj katedrali, a nedostaju za slike s oltara sv. Ladislava i Prikazanje Marijino u hramau iz Dijecezanskoga muzeja. Mađutim, stilski pokazatelji upućuju kako je ta, vrsnoćom i osobitošću stilskoga izraza jedinstvena skupina u zagrebačkoj situaciji izišla iz istoga kista. Stoga s velikom vjerojatnošću autora, bliskoga izvorima baroknoga manirizma koji je svoje uporište imao u Veneciji i Venetu i čiji utjecaji u Zagreb pristižu iz (ili preko) Ljubljane, s najvežom vjerojatnošću možemo prepoznati u zabilježenome majstoru Ioannesu Eisenhordtu.