Germanistika na prekretnici? - Häusler, Maja (Array, 2000)
U članku se razmatraju globalne perspektive učenja njemačkog kao stranog jezika. Dok je s jedne strane uočljiva tendencija sve manjeg interesa za njemački kao jezik međunarodnog sporazumijevanja, isto je tako jak interes za razne jezike i za očuvanje jezične raznolikosti. Tome odgovara pad interesa za studij germanistike krajem prošlog stoljeća, osim u zemljama istočne i jugoistočne Evrope. Tako su germanistike u anglosaksonskim zemljama pretvorene u interkulturalne studije, no npr. u Americi zadnjih godina opet raste interes za studij germanistike. Osim toga, članak prikazuje neka suvremena istraživanja na području germanistike i raznolikost današnje germanističke problematike, i to na temelju tematskih područja 10. međunarodnog kongresa germanista u Beču 2000. godine.