Dugoročne posljedice rata na mentalno zdravlje djece: Je li rat za djecu, svjedoke rata, zaista završio? - Kuterovac Jagodić, Gordana (Array, 2002)
U radu se najprije iznosi kraći pregled znanstvenih spoznaja o kratkoročnim i dugoročnim posljedicama ratnih stresnih i traumatskih iskustava po djecu, kao i rizičnih i zaštitinih mehanizama dječjeg reagiranja na ta iskustva, a potom prikazuju glavni rezultati istraživanja dugoročnih posljedica rata po školsku djecu u Hrvatskoj kojega je provela skupina istraživačica s katedri za razvojnu i školsku psihologiju Odsjeka za psihologiju u Zagrebu. Rad rezimira rezultate prikupljene u drugoj (1995.) i trećoj fazi (1997.) spomenutog istraživanja. Rezultati iz 1995. godine govore o prevalenciji različitih ratnih iskustava među školskom djecom i intenzitetu različitih simptoma i reakcija vezanih uz ta iskustva (posttraumatske stresne reakcije, depresivnost, somatski simptomi, psihosocijalna adaptacija), a prikupljeni su na uzorku od 1626 djece iz Slavonije i Like. Usporedba tih podataka s komparativnom skupinom djece ispitanom 1997. godine govori o dugoročnim trendovima u intenzitetu dječjih reakcija na ratna iskustva i uspoređuje funkcioniranje djece iz ratnog područja Hrvatske s djecom iz dijela zemlje manje zahvaćenog ratom. Rezultati provedenog istraživanja pokazuju kako se negativni učinci rata po mentalno zdravlje djece tijekom vremena smanjuju, ali kako niti nekoliko godina nakon rata u potpunosti ne nestaju.