Teorijski i metodološki problemi pri istraživanju kontinuiteta i promjena ličnosti - Bratko, Denis (2002)
U radu su prikazani osnovni problemi istraživanja kontinuiteta i promjena ličnosti. Takva se istraživanja susreću s nekim teorijskim, metodološkim i praktičnim problemima. Teorijski se problemi odnose na određenje pojmova kontinuiteta i promjena ličnosti. Navedeni pojmovi nisu jednoznačni. Vrlo je korisno razlikovanje šest tipova kontinuiteta i promjena koje nude Caspi i Bem(1990). Tako možemo razlikovati sljedeće tipove stabilnosti ili promjena: apsolutnu, diferencijalnu, intra-individualnu, strukturalnu i koherentnu. Metodološki problemi pri istraživanju kontinuiteta i promjena ličnosti su također razmatrani. Oni u prvom redu proizlaze iz činjenice što su dob, kohorta i točka mjerenja, tri ključne varijable u razvojnim istraživanjima, linearno povezane. Stoga niti jedan nacrt istraživanja ne može kontrolirati sve potencijalne artefakte. Na kraju, prikazane su i analizirane statističke alternative za kvantificiranje promjena ličnosti. Mjerenje promjena je od prvorazredne teorijske važnosti jer omogućuje njihovo povezivanje s drugim varijablama, što može, uz odgovarajući nacrt, omogućiti istraživanja etiologije kontinuiteta i promjena ličnosti.
Projekt MZOS
HRV