Karikaturist Anđeo Uvodić - Dulibić, Frano (2002)
Anđeo Uvodić (Split, 2. 10.1881.- 6. 2. 1942.) karikaturist, grafičar i slikar, priredio je petnaestak samostalnih izložbi od kojih su čak šest bile izložbe karikatura. Svih šest izložbi održane su između 1917. i 1932. godine, a o njima je objavljen iznimno velik broj prikaza i kritika. Uvodićeva velika popularnost u razdoblju između dva rata potpuno je u kontrastu sa sadašnjim ignoriranjem njegova opusa, kao i s ignoriranjem karikature kao likovnog načina izražavanja. Istraživanje ukazuje na dosadašnje pogrešno navođene podatke o Uvodićevim mapama karikatura te donosi nove datacije, podatke i analizu Uvodićeva likovnog izraza u karikaturi. Anđeo Uvodić školovao se u Splitu i Beču, gdje se za vrijeme trogodišnjeg studiranja započeo baviti karikaturom. U Beču je 1912. godine bio suradnikom humorističkog lista Die Muskete i ugledne književne revije Merkur. Osim mape &#8220 ; Karikature&#8221 ; iz 1905. godine s dvadeset karikatura uglednih splitskih ličnosti, Uvodić je objavio drugu mapu &#8220 ; Karikature&#8221 ; 1922. godine s dvanaest litografija hrvatskih umjetnika. Knjigu karikatura pod naslovom &#8220 ; Iz moje bilježnice&#8221 ; u kojoj je bilo 50 karikatura objavio je 1937. godine. U razdoblju do I. svjetskog rata prevladava utjecaj njemačkih karikaturista, a u izrazu karakteristike secesije, dok se između 1916. i 1940. često izražava ekspresivno unutar prepoznatljiva rukopisa. Velika većina njegovih karikatura pripada portretnoj karikaturi, dok je mnogo rjeđe crtao geg karikature ili karikaturalne ilustracije. Oscilacije u likovnoj kvaliteti pojedinih karikatura su velike. Uvodić je među prvima (a moguće je da je i prvi) dalmatinski karikaturist koji crta karikature žena i izlaže ih na izložbama (Split, 1927.). Karikiranje tjelesnih karakteristika Uvodiću je bilo samo polazište za duhoviti psihološki portret i u tome je podjednako tretirao muškarce i žene. Isto se odražavalo u njegovim tekstovima o portretnoj karikaturi u kojima je isticao psihološko poniranje u karakter karikirane osobe. Uz nove podatke o Uvodićevim mapama karikatura i izložbama, ukazujemo i na dosad nezapaženu povezanost književnog opusa Marka Uvodića s likovnim opusom Anđela Uvodića. Gotovo sav svoj rad braća Uvodić posvetili su Splitu i osobitom smislu Splićana za humor.
HRV