Muško : žensko u romanima sestara Brontë - Polić, Vanja (Array, 2003)
Tema ovog članka je analiza muških i ženskih likova u romanima Jane Eyre (autorice Charlotte Brontë), Orkanski visovi (autorice Emily Brontë) i Stanarica napuštenog zamka (autorice Anne Brontë) iz feminističke, psihološke te sociološke perspektive. Muški se likovi analiziraju i klasificiraju iz feminističke i psihološke perspektive prema podjeli "ženinog muškarca" (junaka koji je stvorila spisateljica) na uzornog junaka, grubijana i duhovnika. Muški se likovi dalje analiziraju kao suprotstavljeni polovi unutar psihe junakinje. Konstrukti muških i ženskih likova također se odčitavaju iz sociološke perspektive kao pobuna spisateljica protiv konvencionalnog viktorijanskog društva, te kao pokušaj da spisateljica javno iskaže svoje mišljenje i tako aktivno sudjeluje u društvu 19. stoljeća.