Mjerenje ekološke informiranosti: konceptualni i operacionalni pristupi i problemi dosadašnjih istraživanja - Kufrin, Krešimir (Array, 2003)
U radu se prezentiraju najzanimljivija istraživanja ekološke informiranosti provedena u različitim područjima (mediji, obrazovanje, istraživanja javnog mnijenja, znanstvena istraživanja) i kritički se analiziraju u njima korišteni instrumenti (kvizovi, testovi, objektivne skale, ljestvice samoprocjene) za mjerenje toga konstrukta. Ekološka informiranost je najslabije razvijeno područje socijalnoekoloških istraživanja. Broj publiciranih radova o toj temi znatno je manji od broja radova koji se bave stavovima i ponašanjem, a kvaliteta primijenjenih instrumenta također zaostaje za onima u ostalim područjima socijalnoekoloških istraživanja. Temeljni nedostatak dosadašnjih istraživanja je površna konceptualizacija i nepostojanje jasne definicije predmeta mjerenja. Ekološka informiranost uglavnom se reducira na poznavanje osnovnih ekoloških pojmova i aktualnih slučajeva zagađivanja okoliša, dok se drugi aspekti te problematike zanemaruju. Znatan broj korištenih instrumenata pokazuje izrazite manjkavosti i u operacionalizaciji, čime su posve upropašteni i neki potencijalno zanimljivi instrumenti. U Hrvatskoj zasad nije provedeno nijedno istraživanje socijalnoekološke informiranosti bilo koje populacije, što se tumači odsustvom aktera zainteresiranih za ozbiljniju ekološku edukaciju, a koji su taj interes u stanju i realizirati.