Was Janus Pannonius (1434.-1472.)actually born in Komarnica, Podravina? - Petrić, Hrvoje (2002)
Ovaj tekst predstavlja drugačije gledanje na porijeklo humanista iz srednjovjekovne Slavonije. U sklopu toga autor pokušava dati prilog razjašnjavanju porijekla znamenitog humanista, pjesnika, bana i biskupa Janusa Pannoniusa uz pretpostavku da je on bio iz Komarnice u Podravini (danas Novigrad Podravski kraj Koprivnice). U tekstu su obrađeni Mihael Vitez i Ivan Vitezić, za koju se pretpostavlja da su bili braća Janusa Pannoniusa. U tekstu se za Janusa Pannoniusa predlaže uz hrvatsko ime - Ivan Česmički još i Ivan Komarnički.
Projekt MZOS
ENG