Vom Handel im alten Koprivnica (17.-19 Jh.) - Petrić, Hrvoje (Array, 2002)
Mirom na Žitvi 1606. godine poboljšani su uvjeti za gospodarski razvoj grada Koprivnice. Istovremeno su prometnice postale sigurnijima, a gradovi privlačniji trgovcima. Prvi trgovci u Koprivnici su u 17. stoljeću bili s njemačkog i mletačkog prostora. Istovremeno se javljaju domaći hrvatski trgovci. Grad je imao razvijene i dobro regulirane sajmove na kojima su gradski i vanjski majstori nudili proizvode. Sajmovi su pomogli jačanje koprivničke trgovine. Nakon njih su se kao trgovici su bili istaknuti pravoslavni trgovci grčkog podrijetla te Židovi. Koprivnički trgovci su 1821. godine bili udruženi u trgovačku zadrugu. Od 18. stoljeća se razvija i zasebni oblik trgovine – prodaja mesa. Na kraju se može zaključiti da je koprivnička trgovina imala značajan udio u poticajima gospodarskog jačanja grada Koprivnice. In dieser Arbeit rekonstruiert und erklärt der Autor auf Grund unveröffentlichter und schon veröffentlichter Quellen und Literatur Grundprozesse der wirtschaftlichen Entwicklung der Stadt Koprivnica vom Anfang des 17. bis zur Mitte des 19. Jahrhunderts. Nach dem Frieden in Žitva im Jahre 1606 wurden Bedingungen für ruhigere wirtschaftliche Entwicklung der Stadt Koprivnica geschaffen. Gleichzeitig wurden die Verkehrswege sicherer, und die Städte wurden anziehender für Kaufleute. Erste Kaufleute im 17. Jahrhundert waren aus Deutschland und Venedig. Gleichzeitig findet man hier auch kroatische Kaufleute. Die Stadt hatte gut organisierte und regulierte Messen, wo städtische und andere Handwerker ihre Ware angeboten haben. Die Messen trugen zum Stärken des Handels in Koprivnica bei. Später waren als Kaufleute besonders orthodoxe Kaufleute griechischer Herkunft und Juden von Bedeutung. Die Kaufleute von Koprivnica waren 1821 Mitglieder einer Gesellschaft. Am Ende kann man beschließen, dass der Handel in Koprivnica eine bedeutende Rolle im wirtschaftlichen Stärken der Stadt Koprivnica spielte.