O utjecaju stranih jezika na stvaranje novih frazema hrvatskog jezika - Hrnjak, Anita (Array, 2001)
Dio hrvatske frazeologije posuđen je i sastoji se od neprevedenih frazema ili djelomičnih i potpunih kalkova. U najnovijoj hrvatskoj frazeologiji rjeđi su primjeri na taj način preuzetih frazema, ali često nalazimo frazeme sa elementima stranih jezika koji su već više ili manje adaptirani u leksičkom sustavu hrvatskog jezika. Dio takvih frazema nikad neće izaći iz okvira supstandarne ili regionalne frazeologije, ali veća adaptacija njihovih komponenata povećava im u tome šanse.