Krstionički zdenac splitske katedrale - Fisković, Igor (Array, 2002)
Cjelovitom analizom zdenca splitske krstionice raspoznaju se njegove oblikovne osobitosti u odnosu na vrijeme i mjesto nastajanja. Budući da je sastavljen od mramornih ploča starijeg postanka, odgonetava se tehnički i idejni sustav njihova uklapanja u novi sadržajni program. Smatrajući da pripada drugoj fazi uređenja svetišta sv. Ivana Krstitelja, kad je nad antičkim hramom podignut i ranoromanički zvonik, vezuje ga se uz djelovanje protiv patarenskog pokrta koji je Dalmaciju zahvaćao srdinom 12. stoljeća. Iz ondašnjih prilika objašnjava se tipski arhaično rješenje križnog i visokog bazena - prikladnog za krštavanje odraslih ljudi uranjanjem čitavog tijela, dok se reupotreba starijih pluteja pri njegovom sastavljanju gleda također u svjetlu onodobnog zastoja umjetničkog razvoja u urbanoj sredini Splita. Temeljem svega tekst poziva i na povrat zdenca u izvorno stanje, uz premještanje znamentitog reljefa s likom hrvtskog kralja iz kasnog 11. st na bočnu stijenku, što kao dokaziva činjenica pomaže razumjevanju ukupne povijesti spomenika.