Spondylus - najranija europska "vrijednosnica" - Durman, Aleksandar (Array, 2002)
Autor ustvrdjuje da je školjka spondylus prvi predmet robne razmjene na potezu od Dunava do Rajne u vrijeme Vinčanske kulture, te obrazlaže razloge za to i uspostavlja vezu s metalurgijom.