ZNAČAJ I ISKUSTVA SELJAČKE POLJOPRIVREDE ZA EKOLOŠKU POLJOPRIVREDU - Cifrić, Ivan (2003)
Autor polazi od teze da rasprave o ekološkoj poljoprovredi trebaju akceptirati povijesno iskustvo seljačkog društva i njegove ekonomije. Tradicionalna seljačka poljoprivreda i ekonomija imale su implicitno ekološko obilježje, pa su ta iskustva dragocjena za organiziranje obiteljske ekološke poljoprivrede. S modernizacijom ruralnog kompleksa nestaje selkački tip poljoprivredne proizvodnje ali i tradicijske kulture te se zaboravilo napravo značenje organske proizvodnje. Iako drži potrebnim širenje ekološke poljoprivrede, teško bi ona mogla zadovoljiti potrebe šest milijardi ljudi u svijetu, autor ističe da će se u perspektivi oblikovati tri tipa komplementarne poljoprivredne proizvodnje: ekološki, konvencionalni (s ekološkim kriterijima) i, vjerojatno, kontrolirani tip GM_proizvodnje. Raslojavanje svijeta i društva utjecat će na socijalne korisnike proizvoda. Najbogatiji će kupovati najskuplje – ekološke proizvode, a najsiromašniji one koji će im biti financijski dostupni.
Projekt MZOS
HRV