Istraživanje tradicijske baštine, identiteta i etnogeneze primorskih Bunjevaca - Černelić, Milana (Array, 2003)
U članku se prikazuju rezultati dosadašnjih istraživanja kulturne baštine primorskih Bunjevaca i obrazlažu ciljevi i značenje znanstveno-istraživačkog projekta Identitet i etnogeneza primorskih Bunjevaca. Dosadašnje spoznaje o kulturnoj baštini Bunjevaca temelj su na kojemu se nastavljaju započeta istraživanja. Upućuje se na tragove specifičnih elemenata u bunjevačkim svadbenim običajima na obroncima Senjskog bila, koji čine zajedničku baštinu svih raseljenih bunjevačkih grana. NJihov karakterističan razmještaj u prostoru pokazuje da je kulturno nasljeđe Bunjevaca kao cjelovit kompleks nastalo i oblikovalo se u nekom starijem sloju na jugoistočnom dinarsko-jadranskom pojasu, sve do crnogorsko-albanske granice.