Život mladih, pripreme za brak i sklapanje braka na obroncima Senjskog bila - Birt, Danijela (Array, 2003)
U radu se iznose rezultati terenskoga istraživanja studentica etnologije na obroncima Senjskog bila tijekom 2002. i 2003., kojim se nastojalo dobiti bolji uvid u predsvadbene i svadbene običaje primorskih Bunjevaca. Prilog je podijeljen na tri cjeline: prva obuhvaća predbračni život mladih i izbor bračnog druga, u drugoj su obrađeni prosidba, zaruke i običaj pavenke, a treća opisuje tijek svadbe, mladin miraz te vjerovanja i gatanja vezana uz svadbene običaje. Prikupljena građa polazište je za daljnja istraživanja tradicijske kulture primorskih Bunjevaca, ali i za komparaciju opisanih pojava s elementima zastupljenim u kulturi ostalih bunjevačkih grana.