Nade i strahovi studentske populacije - Živković, Ilija; Bagić, Dragan (2001)
Empirijsko istraživanje nada i strahova kasnih adolescenata provedeno je u jesen 2000. na šest fakulteta Zagrebačkog sveučilišta sa studentima prve i druge godine studija (N=642), srednje dobne skupine od 19, 3 godine. U upitniku otvorenog tipa ispitanicima je ponuđeno da u osam slobodnih rubrika nabroje nade i strahove glede svoje budućnosti, karijere ili područja samoaktualizacije. Odgovori su svrstani u 18 kategorija za područja nada i 14 kategorija životnih područja straha. Utvrđeno je da se hrvatski adolescenti od svojih vršnjaka širom svijeta razlikuju jedino u redoslijedu prioriteta želja i straha, dajući veću prednost intrinzičnoj motivaciji za samoaktualizaciju, moralnom i socijalnom gledištu selfa. Glede strahova, naši ispitanici odskaču od svojih vršnjaka širom svijeta u većoj zabrinutosti za nemogućnost samoaktualizacije te u strahu od katastrofa i društvenih devijacija.
HRV