"The Fraction Man": Anthropology of the Cyclops - Čale, Morana (Array, 2004)
Čitanje pripovjednog teksta postavlja problem konstrukcije "čovjeka od riječi" kao verbalno-antropološkog reprezentacijskog sklopa, koji tvori neodlučivu granicu između poimanja književnog lika, s jedne strane, kao retoričke funkcije diskursa odnosno iskazivanja, a s druge, kao predemta referencijalne iluzije utemeljene na postupku apstrahiranja diskurzivnog tkiva u korist semantičkog "sadržaja" iskaza. U članku ponuđeno tmačenje romana Kiklop Ranka Marinkovića razmatra mogućnost da se tekst analizira tragom Barthesove teze prema kojoj "tekst ima ljudski oblik, on je obličje, anagram tijela", metodologijom Lacanove psihoanalitičke semiotike koja usvaja de Saussureov strukturalistički model znaka, sjedinjujući u pojmu označitelja pitanje vizalno-mimetičke, dvojničko-zrcalne konstitucije i problematične očitljivosti slike tijela, odnosno identiteta, s jedne strane teksta i intertekstualnosti, a s druge, ljudskog subjekta i intersubjektivnosti, odnosno, Girardovim terminima, individue i "interdividualnosti", te s njime skopčane metafore antropofagije, sljepila/slabovidnosti i diobenog falomorfnog pogleda.