Rasna higijena u Njemačkoj - Polšek, Darko (Array, 2003)
U članku je predstavljen povijesni prikaz ideologija i povijesnih činjenica vezanih uz nacističku eugeničku ideju. Podijeljen je u poglavlja o njemačkoj eugeničkoj "pretpovijesti", prijelazu rasne medicine u nacističku propagandu, eugeničkim programima u praksi (koji se prvenstveno odnose na nacističke "sterilizacijske zakone" i "eutanazijski projekt T4") ; dalje slijedi poglavlje o "uništenju života nevrijednih življenja" - uništenjem prisilnim radom, holokaustom, pa poglavlje posvećeno "projektu Lebensborn", poglavlje o germanizaciji "rasno superiorne" djece na okupiranim teritorijima i poglavlje o sudbini nekih eugeničara. Ovaj je prikaz dio autorova većeg projekta o povijesnoj i suvremenoj eugenici - služi kao "podsjetnik" jezive eugeničke prošlosti.