Voda u prapovijesnoj Religiji - Potrebica, Hrvoje (Array, 2003)
Vodu susrećemo kao bitan element u gotovo svim religijama od prapovijesti do velikih vjera današnjice. Od elementarne distinkcije vode i zemlje, preko sustava četiri elementa, voda je uvijek imala iznimno važan položaj u arhetipskom svijetu čovjeka. Čini se da i u strukturi pojedinih religija vodu nalazimo na sličnim mjestima. U mnogo slučajeva to je prapočelo. Zbog toga što nema stalan i definiran oblik voda je nematerijalna i zbog toga često shvaćana kao medij iz kojeg nastaje materijalni svijet. Odrazi takvih shvaćanja iz duboke prapovijesti vide se u mitovima o postanku mnogih starih religija. Voda je isto tako istovremeno granica i prolaz u podzemni svijet i često je prisutna u htoničkoj sferi davnih religija što se uglavnom odražava na izboru i organizaciji kultnih mjesta. Sve ovo dovodi do koncepta vode kao medija transformacije, elementa koji stoji između svijeta mrtvih i živih, bilo u duhovnom (krštenja, inicijacije) bilo u materijalnom (rijeke podzemnog svijeta) smislu. Problem je kako pronaći tragove ovog nematerijalnog i fluidnog, ali iznimno važnog religijskog koncepta na materijalnoj kulturi vezanoj uz religijsku praksu prapovijesnih zajednica.