Prostorne odrednice prapovijsnih naselja (Požeška kotlina) - Potrebica, Hrvoje (Array, 2003)
Arheologija ne proučava čovjeka kao izoliranu pojavu nego joj ima za cilj objasniti odnose i načine međudjelovanja između čovjeka i njegove okoline u određenom vremenskom razdoblju. Takvo djelovanje odražava se u prilagodbi čovjeka i njegove materijalne i duhovne kulture promjenama u okolišu, ali i u aktivnom djelovanju čovjeka na okoliš. Čovjek je jedini koji aktivno i svjesno oblikuje svoj okoliš kako bi ga prilagodio svojim potrebama. Prostorna komponenta veoma je važna, i u većini slučajeva najvidljivija osnova za proučavanje spomenutih odnosa. Pri tome, središta interakcije između čovjeka i njegovog okoliša su upravo naselja. Čovjek je u prapovijesti bio daleko više ovisan o okolišu nego u kasnijim razdobljima. Stoga su prapovijesna naselja posebno važna za razmatranje prostornih odrednica koje utječu na položaj i izgled naselja. Položaj naselja u prostoru određuju dva osnovna elementa. Prvi je dostupnost osnovnih životnih resursa, kao i onih koji su osnova za razvoj materijalne i duhovne kulture određene zajednice. Drugi je strategija izbjegavanja negativnih utjecaja okoliša, odnosno biranje onih položaja na kojima će negativno djelovanje određenog prostora na populaciju koja na njemu živi biti najmanje izraženo. U najvažnije karakteristike nekog prostora svakako se ubrajaju geološka podloga, klima, vegetabilni pokrov, faunistička zajednica, oblici reljefa i vodotoci. Neke od tih odrednica jasno su vidljive, dok druge možemo utvrditi tek na osnovu indirektnih pokazatelja. Promatran u vremenskoj dimenziji, položaj prapovijesnih naselja odražava promjene odrednica koje djeluju na ljudsku zajednicu na određenom prostoru, ali promjene potreba te zajednice. Požeška kotlina kao zatvorena i raznolika mikroregionalna cjelina pruža izvrsnu podlogu za takva proučavanja. Zbog toga je prostorna distribucija prapovijesnih naselja unutar Požeške kotline u različitim vremenskim razdobljima dobar promjer za neka od spomenutih međudjelovanja.