Procjena kvalitete govora djece s umjetnim pužnicama - Martinović, Martina (Array, 2003)
Jedna je od osnovnih prednosti umjetne pužnice što osigurava optimalne preduvjete za poboljšanje komunikacijskih sposobnosti gluhih osoba da bi se poslije, odgovarajućom rehabilitacijom, postiglo (bolje) razumijevanje govora. Neki su znanstvenici sumnjali u svrsishodnost umjetnih pužnica. Međutim, većina istraživanja pokazuje njihovu nedvojbenu korist u razvoju produkcije i percepcije govora gluhih. Tema je ovoga rada kvaliteta govora (glasa i izgovora) djece s umjetnom pužnicom, a cilj je utvrditi kako taj govor procjenjuju stručni slušači (rehabilitatori u Poliklinici SUVAG, Zagreb), a kako ostala populacija (studenti na Filozofskom fakultetu). U istraživanje je uključeno 20 djece s umjetnom pužnicom u dobi između 5 i 13 godina. Sva su djeca oglušila prelingvalno. Djeca imaju pužnice između 2 i 9 godina. Sva su djeca preoperativno koristila slušna pomagala, a preoperativna rehabilitacija verbotonalnom metodom trajala je od nekoliko mjeseci do 6 godina. Psihološki i neurološki nalazi sve djece su uredni. Zvučni zapisi govornih uzoraka djece prikupljeni su tijekom terapija u Poliklinici SUVAG u Zagrebu, dok su djeca opisivala crteže koji prikazuju svakodnevne situacije. Ispitanici-slušači imali su zadatak na posebno pripremljenim skalama procijeniti kvalitetu govora (glasa i izgovora) djece. Analiza rezultata nije potvrdila pretpostavku da će se dvije skupine ispitanika-slušača značajno razlikovati u procjeni kvalitete glasa i izgovora.